Ryż i banany duszone w mleczku kokosowym.
Deser w kokosie.
- 100 g ryżu ugotowanego aldente
- w lekko osolonej wodzie
- puszka mleka kokosowego (400ml)
- 2 banany
- sok z limonki
- owoce kandyzowane (około 5 dag mango, papaja)
- 4 łyżeczki uprażonych migdałów
- 4 gałązki mięty
- skorupy orzecha oczyszczone i sparzone
Ryż zalej mleczkiem kokosowym, dodaj pokrojone banany i duś je na bardzo małym ogniu około 10 min.
Dopraw deser sokiem z limonki i dodaj drobno pokrojoną połowę owoców. Wymieszaj.
Napełniaj połówki orzechów deserem ryżowym, udekoruj go plasterkami owoców i siekanymi, uprażonymi migdałami.
Gałązkami mięty udekoruj skorupy orzechów - miseczki.
Bardzo dekoracyjnie podany deser :)
OdpowiedzUsuń