Bliny gryczane z twarożkiem i borówkami.
- 1,5 szklanki mąki gryczanej
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka maślanki
- 2 dag drożdży
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka Oleju Wielkopolskiego słonecznikowego
- 2 łyżki miodu
- słoiczek domowych borówek w lekkim syropie
- 400g twarożku wiejskiego
- pół szklanki śmietany
- Rzepakowy Olej Wielkopolski do smażenia
Z drożdży, cukru mleka i mąki pszennej przygotuj rozczyn.
Gdy drożdże ruszą dodaj maślankę, żółtka,mąkę gryczaną, olej słonecznikowy i szczyptę soli.
Wymieszaj gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia.
Ubij białka ze szczyptą soli.
Gdy ciasto podrośnie dodaj ubitą pianę, wymieszaj i smaż bliny na rozgrzanym na patelni oleju rzepakowym.
Układaj bliny na ręczniku papierowym w celu odsączenia tłuszczu
Wiejski twarożek wymieszaj ze śmietaną, dodaj miód.
Borówki wyłóż do miseczki, udekoruj listkami mięty.
Podawaj bliny z warstwą twarożku i borówkami w lekkim syropie domowej roboty.
Robię je latem. Zagotowuję je w słoikach z niewielką ilością lekkiego syropu. Wytwarza się wtedy taki smaczny sosik - w sam raz do blin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz