Dziś przepisy na bliny gryczane - moim zdaniem największy obok pierogów hit tej kuchni.
Można podawać je na wiele różnych sposobów. Spróbuję je opisać.
Bliny gryczane z łososiem.
- 1,5 szklanki mąki gryczanej
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka maślanki
- 2 dag drożdży
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka Oleju Wielkopolskiego słonecznikowego
- 250 g wędzonego łososia
- 3 łyżki kaparów
- 1 łyżka Oleju Wielkopolskiego słonecznikowego
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka miodu kwiatowego
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- pieprz biały do smaku
- listki pietruszki do dekoracji
- Rzepakowy Olej Wielkopolski do smażenia
Z drożdży, cukru mleka i mąki pszennej przygotuj rozczyn.
Gdy drożdże ruszą dodaj maślankę, żółtka,mąkę gryczaną, olej słonecznikowy i szczyptę soli.
Wymieszaj gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia.
Ubij białka ze szczyptą soli.
Gdy ciasto podrośnie dodaj ubitą pianę, wymieszaj i smaż bliny na rozgrzanym na patelni oleju rzepakowym.
Układaj bliny na ręczniku papierowym w celu odsączenia tłuszczu
Posiekaj łososia wędzonego.Do słoiczka wlej 1 łyżkę oleju, sok z cytryny,
dodaj miód,paprykę słodką w proszku i pieprz biały do smaku.
Wstrząsaj słoiczkiem do uzyskania gładkiego sosu, którym polej łososia, dodaj kapary i wymieszaj.
Podawaj bliny z siekanym łososiem udekorowane listkiem pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz