![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh5RXOfgNUmZj5wM8AkMdtj8Vr41akY3KIV6FGqyMr7kd69jKR6QN3oghBOfYHI2FaTGvLMZ7LvZAlvUqeMSvaSZ7WpzHii8Vxg73Xowh0r4GWliL7tokB0u540HIpRzybQjLTEUh9DyeI/s400/SerSmazPles2.jpg)
Ser smażony z kminkiem i serem pleśniowym
- 500 g sera twarogowego wiejskiego
- 15 dag sera pleśniowego
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki kminku
- sól do smaku
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh29dc3p3SaIvu2TU_0Ovq6XutfrU3xI5VtSPSlve3_cxHQR-dI6n627cbWVC2OwKbCm-FCJyApoAn0jV0eVMrhixlgUjsRCbbetKvnhF01VZcaVZi3tbG4Xjb5kjSRI3PeyVJwNOWLm58/s200/SerSmazKm1.jpg)
Ser pokrusz za pomocą widelca i odstaw na kilka dni. Codziennie przemieszaj, by ser zgliwiał równomiernie. Gdy zrobi się żółty przełóż go do rondelka na rozgrzaną łyżkę masła. Dodaj kminek i mieszając powoli smaż ser do chwili aż się rozpuści.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj0cdUOee5ansCbfXqYr76Sit7TeWUYtsoUW0uj3QR7gIhHPWKo5rT7stPP8SyfJ8bQs15kyJXVpogkHPg7EYMZqGDVAGmRZpIeeDDr8XXb03Ecdhv3cBpVceSkHO5ysK23v5xNDkTzhN8/s200/SerSmazPles1.jpg)
Pod koniec dodaj pokruszony ser pleśniowy typu rokpol.Gdy ser pleśniowy się rozpuści dopraw go solą, jeśli trzeba - odstaw go do ostudzenia (ja nie soliłam). Podawaj jako dodatek do pieczywa.
Z rokpolem nie próbowałam, bo uwielbiam jego specyficzny smak, a rokpol ma swój silny aromat, ale tez jestem miłośniczka tego zgliwiałka :-)
OdpowiedzUsuń