21 kwietnia 2013

Małe rybki w winnej zalewie

W piątek były znowu na obiad  małe rybki, które ostatnio bardzo lubimy. Odkąd za radą Magdy Gessler upiekłam je na chrupiąco jak chrust kupuję je regularnie. Część zjadamy od razu świeże, resztę na ogół w kwaśnej zalewie. Jedna i druga wersja jest smaczna!



Małe rybki w winnej zalewie 



  • 500 g małych rybek (np. śledzi)
  • 2 łyżki mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól i biały pieprz do smaku
  • zalewa : około 2 szklanek octu winnego
  • 1 szklanka wody
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • olej do smażenia


Rybki wyczyść i umyj dokładnie. Posyp je solą i pieprzem białym.  Mąkę wymieszaj z pieprzem ziołowym .
Obtaczaj rybki w mące i smaż na rumiano na rozgrzanym oleju. Odsącz je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Obierz cebulę, pokrój ją w piórka.





 W garnuszku zagotuj wodę z przyprawami i octem winnym. Ilość octu dostosuj do swojego smaku.Mój był domowy, dość łagodny, stąd ta ilość. Na końcu dodaj cebulę. Przestudź zalewę. Rybki ułóż w półmisku, zalej zalewą wraz z cebulą i przyprawami. Odstaw na kilka dni. Podawaj z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach lub z pieczywem.


Akcja Kolacja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz