Małe rybki w winnej zalewie
- 500 g małych rybek (np. śledzi)
- 2 łyżki mąki pszennej razowej
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól i biały pieprz do smaku
- zalewa : około 2 szklanek octu winnego
- 1 szklanka wody
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka cukru
- 3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka gorczycy
- olej do smażenia
Rybki wyczyść i umyj dokładnie. Posyp je solą i pieprzem białym. Mąkę wymieszaj z pieprzem ziołowym .
Obtaczaj rybki w mące i smaż na rumiano na rozgrzanym oleju. Odsącz je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Obierz cebulę, pokrój ją w piórka.
W garnuszku zagotuj wodę z przyprawami i octem winnym. Ilość octu dostosuj do swojego smaku.Mój był domowy, dość łagodny, stąd ta ilość. Na końcu dodaj cebulę. Przestudź zalewę. Rybki ułóż w półmisku, zalej zalewą wraz z cebulą i przyprawami. Odstaw na kilka dni. Podawaj z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach lub z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz