28 kwietnia 2013

Kocie uszka z marmoladą i kokosem

Kruche ciasto drożdżowe jest na tyle uniwersalne, że nadaję się zarówno na paszteciki, jak i dzięki drobnej modyfikacji na słodkie ciasteczka.
Upiekłam na deser ciasteczka w kształcie  kocich uszek z nadzieniem z marmolady domowej i kokosu.



Kocie uszka z marmoladą i kokosem






  • około 300 g mąki  pszennej uniwersalnej
  • 200 g mąki razowej orkiszowej
  • 5 dag drożdży
  • 200 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka  mleka zsiadłego
  • szczypta  soli
  • słoiczek domowej marmolady
  • kilka łyżek wiórków kokosowych
  • cukier puder do posypania


Z pół szklanki mleka zsiadłego, 1 łyżki cukru , 2 łyżek mąki i drożdży przygotuj zaczyn drożdżowy.
Z pozostałych składników ciasta,  ze wzburzonego  rozczynu  i miękkiego masła zagnieć ciasto drożdżowe.  Wstaw je na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc). Do marmolady dodaj kokos i wymieszaj.
Rozwałkuj   placek na grubość około 5 mm. Wykrawaj szklanką kółka, w środek każdego kółka nakładaj masę marmoladową  i sklejaj "kocie uszka".



Układaj je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piecz na złoty kolor w dobrze nagrzanym piekarniku (190 st. C).









Przed podaniem posyp ciastka cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz