Dzisiaj proponuję delikatną pizzę z aromatycznym nadzieniem i kruchą, sezamową skórką.
Pizza nadziewana suszonymi pomidorami i mozzarellą.
- Ciasto: około 50 dag maki pszennej białej
- 4 dag drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek Extra V.
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka letniej wody
- nadzienie: słoik suszonych pomidorów
- duża kulka mozzarelli
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka suszonej bazylii
- rozkłócone jajo
- kilka łyżek sezamu
- listki bazylii do dekoracji
Wsyp
mąkę do miski, zrób dołek. Wlej w dołek połowę
serwatki, rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj.
Pozostaw na 15 minut do chwili, aż drożdże ruszą.
Dodaj
pozostałe składniki ciasta i wyrób gładkie ciasto. Pozostaw je
na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Wyrośnięte
ciasto wyrób ponownie, rozwałkuj je na dwa placki o grubości 1
cm, jeden mniejszy, drugi większy .
Większy
ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Na środku
ciasta ułóż plastry mozzarelli i suszonych pomidorów, posyp je
ziołami.
Pozawijaj brzegi do środka, nakryj mniejszym płatem
ciasta tak, by zamknąć farsz w środku. Odstaw na 15 minut, aż
ciasto podrośnie lekko. Posmaruj je delikatnie rozkłóconym
jajkiem, posyp sezamem.
Upiecz
na złoty kolor w nagrzanym do 190 st. C piekarniku.
Przed
podaniem udekoruj listkami bazylii.
Wspaniała pizza,super pomysł,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że taka nietypowa pizza znalazła Twoje uznanie :)
OdpowiedzUsuńRównież pozdrawiam :)