6 kwietnia 2013

Pizza nadziewana suszonymi pomidorami i mozzarellą.


Dzisiaj proponuję delikatną pizzę z aromatycznym nadzieniem i kruchą, sezamową skórką.


Pizza nadziewana suszonymi pomidorami i mozzarellą.

  • Ciasto: około 50 dag maki pszennej białej
  • 4 dag drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Extra V.
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka letniej wody
  • nadzienie: słoik suszonych pomidorów
  • duża kulka mozzarelli
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • rozkłócone jajo
  • kilka łyżek sezamu
  • listki bazylii do dekoracji

Wsyp  mąkę do miski, zrób dołek. Wlej w dołek połowę serwatki, rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj. Pozostaw na 15 minut do chwili, aż drożdże ruszą.
Dodaj pozostałe składniki ciasta i wyrób gładkie ciasto. Pozostaw je na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. 





Wyrośnięte ciasto wyrób ponownie, rozwałkuj je na dwa placki o grubości 1 cm, jeden mniejszy, drugi większy .
Większy ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Na środku ciasta ułóż plastry mozzarelli i suszonych pomidorów, posyp je ziołami. 






Pozawijaj brzegi do środka, nakryj mniejszym płatem ciasta tak, by zamknąć farsz w środku. Odstaw na 15 minut, aż ciasto podrośnie lekko. Posmaruj je delikatnie rozkłóconym jajkiem, posyp sezamem.





Upiecz na złoty kolor w nagrzanym do 190 st. C piekarniku.
Przed podaniem udekoruj listkami bazylii. 




2 komentarze:

  1. Wspaniała pizza,super pomysł,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że taka nietypowa pizza znalazła Twoje uznanie :)
    Również pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń