Ser smażony z kminkiem i serem pleśniowym
- 500 g sera twarogowego wiejskiego
- 15 dag sera pleśniowego
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki kminku
- sól do smaku
Ser pokrusz za pomocą widelca i odstaw na kilka dni. Codziennie przemieszaj, by ser zgliwiał równomiernie. Gdy zrobi się żółty przełóż go do rondelka na rozgrzaną łyżkę masła. Dodaj kminek i mieszając powoli smaż ser do chwili aż się rozpuści.
Pod koniec dodaj pokruszony ser pleśniowy typu rokpol.Gdy ser pleśniowy się rozpuści dopraw go solą, jeśli trzeba - odstaw go do ostudzenia (ja nie soliłam). Podawaj jako dodatek do pieczywa.
Z rokpolem nie próbowałam, bo uwielbiam jego specyficzny smak, a rokpol ma swój silny aromat, ale tez jestem miłośniczka tego zgliwiałka :-)
OdpowiedzUsuń