10 kwietnia 2013

Ryż brązowy kolorowy

Jak ryż, to na ogół brązowy. Jeszcze lepiej ryż brązowy z warzywami.
Smacznie i kolorowo. Dla męża z mięsem, mnie wystarczy sam ryż z warzywami.

 Ryż brązowy kolorowy


  • 100 g ryżu brązowego ugotowanego al dente
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • sól i biały pieprz do smaku
  • listki bazylii do dekoracji


Ugotuj warzywa nie obierając ich w małej ilości wody. Ostudź lekko i obierz.
Pokrój warzywa w kosteczkę. Rozgrzej masło na patelni, dodaj warzywa - przesmaż je na maśle.
Dodaj ryż, przesmaż go razem z warzywami doprawiając sola i pieprzem do smaku. Potrzymaj na małym ogniu 5 minut. Przełóż do miseczki, udekoruj listkami bazylii.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz