2 kwietnia 2013

Kaszanka jaglanka

Dziś kolejny zimowy, tym razem poświąteczny dzień. Lodówka wciąż pełna, więc wchodzę do kuchni tylko po to by odgrzać lub wyjąć coś  z lodówki.
jest więc okazja uzupełnić bloga o zaległa przepisy.
Dla wszystkich którzy lubią kaszankę coś a la kaszanka ...











Kaszanka jaglanka

  • 1/2 kg serc wieprzowych lub drobiowych
  • 20 dag karczku wieprzowego
  • 1 duża cebul
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej
  • sól, pieprz czarny i ziołowy  do smaku
  • 2 ogórki kiszone i gałązki kopru do dekoracji









Zmiel mięso w maszynce do mielenia na drobnym sitku. Zalej je niewielką ilością gorącej wody, dopraw solą i pieprzem.







Gotuj na małym ogniu do miękkości.







Ugotuj kaszę jaglaną.
Obierz cebulę i posiekaj ją drobno.
Zeszklij cebulę na maśle, dołóż mięso oraz kaszę. Przesmaż je mieszając, by składniki się połączyły.



Dopraw ostatecznie do smaku solą, pieprzem czarnym i ziołowym, jeśli trzeba.
Połóż obręcz na talerzu, napełnij ją kaszanką.
Przed podaniem udekoruj ogórkiem i gałązkami kopru.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz