Zupa z kapustą nazwana jest zazwyczaj kapuśniakiem. jeśli jednak jest w niej sporo warzyw to przypomina bardziej zupę jarzynową. Miałam więc problem z nazwą, więc powstał
Jarzynowy kapuśniaczek dietetyczny
- 1/2 białej kapusty
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 4-6 ziemniaków
- 1,5 litra odtłuszczonego bulionu drobiowego
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- kilka lisci laurowych
- sok z cytryny do smaku
- sól, pieprz ziołowa do smaku
- natka pietruszki
Zagotuj bulion. Obierz wszystkie warzywa. Dodawaj kolejno pokrojone warzywa zaczynając od tych,
które najdłużej się gotują, więc od marchewki, pietruszki i selera.
Następnie dodaj pokrojone ziemniaki i poszatkowaną kapustę. Dodaj przyprawy (sól, pieprz,ziele i liść) - gotuj do miękkości warzyw.
Na końcu dopraw do smaku sokiem z cytryny zastępując nim kwas z kiszonej kapusty oraz solą i pieprzem jeśli trzeba.
Podawaj kapuśniak w talerzach posypany natką pietruszki.
Taka zupa by mi się teraz przydała :) wygląda rewelacyjnie i dawno już kapuśniaku nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, chętnie podesłałabym Ci miseczkę :) gdyby to było możliwe.
OdpowiedzUsuń