2 kwietnia 2013

Lekka zupka ogórkowa


Taka kwaśna zupa ogórkowa fantastycznie smakuje po świętach. naturalny kwas ogórkowy sprzyja regeneracji organizmu po przejedzeniu a nawet po przepiciu :D



Lekka zupka ogórkowa

  • 1,5 litra odtłuszczonego rosołu
  • warzywa z rosołu
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 3-4 ziemniaki
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz biały do smaku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych




Zagotuj rosół. Obierz ziemniaki. Pokrój je w kostkę i dodaj do rosołu. Dodaj przyprawy . Ugotuj ziemniaki do miękkości. Ogórki i warzywa z rosołu pokrój w plasterki na tarce do ogórków. Dodaj je zupy. Gotuj jeszcze 10 minut.
Na końcu dopraw do smaku sokiem z ogórków kiszonych, jeśli zupa nie jest wystarczająco kwaśna.
Dopraw zupę ostatecznie solą i pieprzem, jeśli trzeba.



1 komentarz: