Gryczanka z warzywami i pokrzywą
- 200 g kaszy gryczanej
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia pietruszka
- kawałek selera
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól do smaku
- pęczek młodej pokrzywy
Umyj kaszę w letniej wodzie, odsącz. Zalej wodą (podwojona objętość kaszy), posól, dodaj pieprz po czym wstaw na ogień.
Obierz warzywa, zetrzyj je w łezkę.
Dodaj je do kaszy wraz z łyżką masła. Gotuj na wolnym ogniu do chwili, aż kasza wpije cały płyn.
Umyj i posiekaj młode liście pokrzywy (lub czubki starszych ). Dodaj je do kaszy, wymieszaj, przykryj pokrywką, zawiń w koc . Odstaw na 15 minut.
Podawaj kaszę z pieczenią. Ja podałam z pieczoną szynką wieprzową i sosem śliwkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz