24 kwietnia 2013

Gryczanka z warzywami i pokrzywą

W tym tygodniu króluje na moim stole kasza i naleśniki. Opiszę Wam najpierw  fajny sposób na kaszę gotowaną z warzywami z młodymi listeczkami pokrzywy. Bardzo zdrowe jedzenie!



Gryczanka z warzywami i pokrzywą




  • 200 g kaszy gryczanej
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól do smaku
  • pęczek młodej pokrzywy






Umyj kaszę w letniej wodzie, odsącz. Zalej wodą (podwojona objętość kaszy), posól, dodaj pieprz po czym  wstaw na ogień.
Obierz warzywa, zetrzyj  je w łezkę.









Dodaj je do kaszy wraz z łyżką masła. Gotuj na wolnym ogniu do chwili, aż kasza wpije cały płyn.






 Umyj i posiekaj młode liście pokrzywy (lub czubki starszych ). Dodaj je do kaszy, wymieszaj, przykryj pokrywką, zawiń w koc . Odstaw na 15 minut.




Podawaj kaszę z pieczenią. Ja podałam z pieczoną szynką wieprzową i  sosem śliwkowym.




Akcja Kolacja




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz