Lubię w piątek piec rybkę, więc dziś trafiło na rybkę w pikantnym sosie czekoladowym.
Smakowała całkiem nieźle, choć nie jesteśmy przyzwyczajeni do takich smakołyków.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhh8RxhrSFurJbIFK7Xq882Cl54LOhMlG1wXe77Rlx7SPU_fCP0kpI-nW22KjTeWVbofvXfV4CwdKXFJsTIxA7keKvWVgskht7JZivxTy9kheiZ0xPQwOhw6tYaZnrzt4WKVEOELP3W9R8/s640/RybCzek6.jpg)
Chrupiące rybki w czekoladzie
- 500 g małych rybek
- pieprz ziołowy (1 łyżka)
- sól
- mąka pszenna pełnoziarnista (2-3 łyżki)
- olej do smażenia
- 5 dag czekolady gorzkiej
- łyżka masła
- 1 duża cytryna
- 1 papryczka chilli
- chilli w proszku do smaku
- pół cytryny i listki mięty do dekoracji
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiVIrnBxnnmUNYHaJztaMUkhax43ljq0JD_IwmQzZ4Z_xxxviT_02_fY-aEVCeyk6HplHZH5uipVcAQPE78L1B6fMAxWUvu4eqWc4H-LPKsxpJNqb1RLdRF4toUSOG5ZM6ZupSJUVR-RrY/s200/RybCzek1.jpg)
Rybki umyj, oczyść, oprósz solą.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEha1OJTmbcb7D1vBixHKyNiysC5u7v1aqXQN6r8Z8wuNlZHaTHBvd1GEBB_YhPVOwSVv5kY2mmLbzhuERPStsPlnHCXP6u_rHxR6FN-_tZzofsNZUeOmcGQhc_pL6WTYhgaHNSqadTAm-Q/s200/RybCzek10.jpg)
Wymieszaj mąkę z pieprzem , obtocz nią rybki. Usmaż rybki na chrupiąco jak chrust.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEirDlttcCpiEpAQXkzz1deJkByzFoTlYFaKJZk5xpDq6RD-PmJKJXIz5lJreF-AaaSkS7eLhIC6tcn5hhCmeb6ImnZ50sYH6149bKPOfw5XpHMRhln6SxUsLujnAnhYg2vzE2_JWCo_VGM/s200/RybCzek3.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjN27h5JkTlk4tVscWkGMuxGrsVct7Xf7YpRnvTQR_LkDjs0MI98LO895HVeBWvIdm1kFfpMfLaeYhon2Xjvx5ctH3Y3NOfghoQaUPjv1-n9i1vTq_FtGC40WHWwB1R2Fj4bocqamV5o1g/s200/RybCzek2.jpg)
Masło włóż do rondelka, dodaj sok z cytryny oraz posiekaną drobno papryczkę chilli. Dodaj pokruszoną czekoladę. Rozpuść czekoladę, dopraw do smaku chilli w proszku. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodaj odrobinę wody.
Wlej sos do małych miseczek. Podawaj rybki na talerzu z sosem czekoladowym i pokrojoną w plasterki
cytryną oraz miętą.
Rybki najlepiej brać w paluszki, moczyć w sosie i zajadać :)
o kurde! jakie połączenie! :))))
OdpowiedzUsuńRybka i czekolada...? Chyba aż tak odważna nie jestem... :)
OdpowiedzUsuńPowiem szczerze, że był to eksperyment. Do tej pory podawałam mięso z drobiu z sosem czekoladowym. Ale rybka też smaczna z pikantnym sosikiem czekoladowym.
OdpowiedzUsuń:)
Wow..chyba kiedyś skuszę się na takie połączenie...dzieki za udział w akcji..
OdpowiedzUsuńCała przyjemność po mojej stronie :) Zachęcam do spróbowania!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)