Krucha tartopizza z dwoma serami
- około 300 g mąki pszennej uniwersalnej
- 200 g mąki razowej orkiszowej
- 5 dag drożdży
- 200 g masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka serwatki lub wody
- 1/2 łyżeczki soli
- Farsz: 2 pomidory
- 2 czerwone cebule
- 1 duża papryka
- 2 około 20 kuleczek mozzarelli
- 15 dag sera pleśniowego
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżki maku (lub sezamu)
- 1/2 rozkłóconego jaja
Z pół szklanki serwatki, cukru, 2 łyżek mąki i drożdży przygotuj zaczyn drożdżowy.
Z pozostałych składników ciasta ze wzburzonego rozczynu i miękkiego masła zagnieć ciasto drożdżowe. wstaw je na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).
Rozwałkuj dwa placki na grubość około 5 mm. Wylep 2 mniejsze lub jedna większą foremkę ciastem.
Posyp ciasto suszonymi ziołami.
Obierz i pokrój czerwone cebule. Rozłóż je na cieście.
Obierz paprykę, pokrój ja w paseczki tak samo jak pomidory - rozłóż je na pizzy.
Posyp pokruszonym serem pleśniowym i kulkami mozzarelli.
Pozawijaj brzegi ciasta, posmaruj je jajem i posyp makiem lub sezamem. Upiecz w dobrze nagrzanym piekarniku (190 st.C) na złoty kolor (około 40 minut w zależności od formy). Podawaj od razu na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz