Lubię w piątek piec rybkę, więc dziś trafiło na rybkę w pikantnym sosie czekoladowym.
Smakowała całkiem nieźle, choć nie jesteśmy przyzwyczajeni do takich smakołyków.
Chrupiące rybki w czekoladzie
- 500 g małych rybek
- pieprz ziołowy (1 łyżka)
- sól
- mąka pszenna pełnoziarnista (2-3 łyżki)
- olej do smażenia
- 5 dag czekolady gorzkiej
- łyżka masła
- 1 duża cytryna
- 1 papryczka chilli
- chilli w proszku do smaku
- pół cytryny i listki mięty do dekoracji
Rybki umyj, oczyść, oprósz solą.
Wymieszaj mąkę z pieprzem , obtocz nią rybki. Usmaż rybki na chrupiąco jak chrust.
Wyszoruj cytrynę, zetrzyj skórkę. Wyciśnij z niej sok.
Masło włóż do rondelka, dodaj sok z cytryny oraz posiekaną drobno papryczkę chilli. Dodaj pokruszoną czekoladę. Rozpuść czekoladę, dopraw do smaku chilli w proszku. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodaj odrobinę wody.
Wlej sos do małych miseczek. Podawaj rybki na talerzu z sosem czekoladowym i pokrojoną w plasterki
cytryną oraz miętą.
Rybki najlepiej brać w paluszki, moczyć w sosie i zajadać :)
o kurde! jakie połączenie! :))))
OdpowiedzUsuńRybka i czekolada...? Chyba aż tak odważna nie jestem... :)
OdpowiedzUsuńPowiem szczerze, że był to eksperyment. Do tej pory podawałam mięso z drobiu z sosem czekoladowym. Ale rybka też smaczna z pikantnym sosikiem czekoladowym.
OdpowiedzUsuń:)
Wow..chyba kiedyś skuszę się na takie połączenie...dzieki za udział w akcji..
OdpowiedzUsuńCała przyjemność po mojej stronie :) Zachęcam do spróbowania!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)