Tort miodowo-marchewkowy przekładany kaszką
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhiq3T-ZklfOjC3m5AJrjb5p2nIF4hNqEFkyn3jJS6bkDn7SmtCzwDp8JvwV-D9rJLR3NYPDgKx_RURUrj_VbZFKVcNxgtktR0i8Fd1DW6lu5wZbIfJA23Ak9JuqzXslocW_8KztokI030/s400/TortMarch.jpg)
- ciasto: 2 jaja
- 2 łyżki miodu
- 1 szklanka drobno startej marchwi
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki razowej pszennej lub orkiszowej
- tłuszcz do wysmarowania foremki
- grysik lub bułka do wysypania foremki
- krem: 500 ml mleka
- 14 dag kaszki manny
- 200 g masła
- 50 ml rumu (opcjonalnie)
- 2 łyżki miodu
- 1 słoik dżemy z czarnej porzeczki
- dekoracja: 100 g czekolady
- 1 łyżka mleka
- orzechy włoskie w połówkach i posiekane
- suszone lub kandyzowane owoce
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjrNrRF95GuV3Gkb0yrT2QG6pLRJwNRYW4hdRMYfZr2erVG_8U5hjTgPOkT6CdMDt5ekiQdSSbCJiAPt6FSvo6ykEInqcPayhS_S8ck-lAYoOoCPm1qz8xtyw3nUwsNXotoOCXCLi5J6_I/s320/TortMarch1.jpg)
Jaja ubij w całości z miodem do uzyskania jednolitej masy. Dodaj marchewkę i olej -wymieszaj.
Przesiej przez sito mąki i dodatki spulchniające (proszek i sodę). Wsyp je do ciasta. Wymieszaj i przełóż do wysmarowanej i wysypanej grysikiem foremki. Piecz w temp. około 170 stopni C przez około 40 minut, co zależy od opcji piekarnika. Wystudź ciasto.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgZMVGNpane9vvFQunUVxrf2owTN1FoNSZ_ktn98FKK5V1weekLHe8YQ8Yju-RxOcbB8-B-yqZ9U2kfeixIsPOntJWDT17jytagm7kI00LbhAgniIgzGL53IFlOPhqTiZqSbgwg4n7IrmA/s320/TortMarch3.jpg)
W tym czasie przygotuj krem.
Ugotuj grysik na mleku. Miksuj masło do chwili aż zbieleje. Dodawaj porcjami schłodzoną kaszkę mann, na końcu dodaj rum i wymieszaj.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj40TwobrAhDCpSxmS2oeB0STFNtm95yn0gc2rt8iutxjts0NniQHQOcRp-mpEEY5jpGVbHJOllvY4pfxYFIkPlYp0MbPauCgYZlPnG0FLNd7ky-5CC5YzQNR-81t5dn3qPjtPv46Nq-Q4/s320/TortMarch2.jpg)
Schłodzone ciasto przekrój na trzy blaty.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhXHwfIm6Nov6rVFkf-Ti9rp8GSl6-_-GtISG5rqZKvQ2uV2tbP9srv_a5kh0_97NpMB-HoY4G6EGpINq25R-ffkDYG7uKrhsbtc5C7Cf5JT_3wZvhPJt6W2LGOhpgW5vSWPvq5iznq308/s320/TortMarch30.jpg)
Dwa dolne posmaruj dżemem porzeczkowym, następnie masą po czym złóż je razem i nakryj trzecim blatem. Posmaruj resztą kremu, posyp brzegi siekanymi orzechami.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka - wymieszaj.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgnGkmJowUkSHynKlral8D3sfxA6hyphenhyphen-N866qbyGU4HDc7qwLl1bjQAm4e4CK59fqQr2EdoI5RqRCktGw8XdmnZt23JOcatgHCVVOlBTjhNlUmcFuWhaYO14i7ZneVj5LDHfrGp7Sqbmd6w/s400/TortMarch5.jpg)
Udekoruj tort orzechami, owocami i czekoladą.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhLy83xvqcY-STy5-8lUrVmFnarhmXt8OLuPaWPEw_AQ_pS6EZa3OPvOZ3wBvn-6KNmiqaMO0XZ1PI1CTb7hmVuqUfyt3-VP15UXDh_tpYeWTjVUgKt7I0bujSP9UviD7uBsb7CeUzhCJQ/s400/TortMarch6.jpg)
Najlepiej przygotuj ciasto na dzień przed serwowaniem.
Ten napis to oczywiście
dla Solenizanta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz