Nadrabiam więc dziś przy niedzieli zaległości.
Kaszka kukurydziana z dodatkami z pary.
- 1/2 szklanki kaszki kukurydzianej
- 1 łyżka masła
- 1 i 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 pierś z kurczaka lub 2 kotlety schabu bez kości
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 kg brukselki
- 1 brokuł
Wymieszaj olej, miód sok z cytryny i
tymianek. Dodaj odrobinę soli i czarnego pieprzu. Mieszaniną
posmaruj mięso. Odstaw na 15 minut.
Obierz brukselkę i brokuły. Większe
kawałki pokrój na połówki, a brokuły na różyczki.
Oprósz warzywa pieprzem ziołowym i
odrobina soli (choć nie jest to konieczne).
Wstaw warzywa do koszyczków parowaru.
Na tacy parowaru rozłóż pokrojone w plastry mięso.
Nastaw parowar na 30 minut. Paruj
wszystko razem.
Kaszkę ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Pod koniec gotowania dodaj masło i pół łyżeczki pieprzu ziołowego. Posól do smaku . Ciepłą kasze zawiń w koc i odstaw.
Po około 15 minutach wyjmij brokuły, po 25
minutach brukselkę powinna być miękka.
Sprawdź po 30 minutach czy
mięso jest ugotowane.
Jeśli tak pokrój je w kostkę. Nałóż
na talerze kaszę, posyp ją kostką mięsną i obłóż warzywami.
To bardzo zdrowy posiłek, gdyż warzywa i mięso ugotowane są w parze z ziołami.
W wersji wegetariańskiej mięso można zastąpić ugotowaną ciecierzycą lub soczewicą.
smacznie i zdrowo, też lubię warzywa na parze:)
OdpowiedzUsuń