![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgGZLCaPiBX_tahfwRdTlkAF3q4qGU5pk_UwHfk46U-pjfdKXV4Bs2XPCnhgVl56oNc9KxGakbv9y5wTcWKQ3MdyIFjqy4Ben3baSxU65f8Q_CYaa7oGnok8Mjdi_xA4p7P7FFd1M7aKrw/s400/LekKap4.jpg)
- 1/2 średniej kapusty włoskiej
- 1 marchew
- 1 mała pietruszka
- kawałek selera
- 1 kwaśne jabłko
- 3 łyżki wiejskiej śmietanki
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 1 cebula
- kilka listków laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
- posiekana natka pietruszki
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg4WkEEwPmnuZXNIEAk7YDVpZyxq-xoKQhQpuIFfdtfIF5v3uy2hGkanL7I9T59QpdKf08VzVdbt9kwwiQ27vVPoWR9XEH4jdmku764H0dE83-IxMCYI2aVnm4GTO0coj3R4DNMKJmTBCA/s320/LekKap1.jpg)
Obierz cebulę i jarzyny . Posiekaj cebulę i zeszklij ją na rozgrzanym maśle.
Dodaj pokrojone w kostkę jarzyny , przesmaż je z cebulą. Obierz jabłko, pokrój je w kostkę i dodaj do jarzyn.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgvMxOwyNTlvzd84JYf9_kZmSphEPnS2DYaH2W-6u3anB9pGgDIwtuX29cU60He-3JjQVcmcyXMbQN6-N0BMd0qelOUWY6s57pwcqr9ujixzYMgZ6cC_BU-DQPKbf_tPJQuTX9_mv7jFEU/s320/LekKap2.jpg)
Podlej jarzyny wodą.Kapustę rozłóż na listki, wytnij zgrubienia i pokrój w kwadraty o boku około 1 cm. Dodaj kapustę do jarzyn , dopraw solą, pieprzem czarnym i ziołowym. dodaj listki laurowe i ziele angielskie - gotuj na małym ogniu do miękkości.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjqiFBtfXjHGqgG5FahbtZnqLJiaJ8nYvvAMU7ooF3G-cY2GkOr0vBYiobn7GPDy0N6u6VnmSvB01DZVWki3cCvOj7q6RoR8EiCogtu0aQ_40nxHiBNIck_wxCBWA7Gi0uUSDo8woH-blU/s320/LekKap3.jpg)
Przed podaniem zapraw niewielką ilością śmietanki i dodaj natkę pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz