![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgASAwu_eEEc8TCmDEZQ44ZQWCAFTsxm7Gid68qawNDiHRLAu7IOfDjgW81LXXoMDMAjc_4TwwxqRhkk66lYBO6ymBTogDWprO-VTRSYJv8ZfdmCODlL8FZESePmYTX3J0ZoUAmLUPAvWU/s400/NalSzpM.jpg)
- 100 g mąki pszennej
- 1 duże jajo
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki otrębów
- szczypta soli
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 40 dag chudej zmielonej wieprzowiny
- 40 dag mrożonego szpinaku
- ok 10 dag startego żółtego sera
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki ziaren dyni lub słonecznika
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny do smażenia
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgO9LA_ZH59QU6UpDsCP8CU17iHSjsw6UKEX9w1ZWAWq6a6RlEuFleKjMib7wQLdWZYL763E5DRPDuMI_XEOl-bd69lN0y6854d78nmlvSYNwKJjKlBUpXIK6fr61b8u1i_tbIWx48cZs4/s320/NalSzpM1.jpg)
Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, otręby- wymieszaj. Zrób wgłębienie w środku, wbij jajo i wlej mleko. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 20 minut.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgrM6QF7NYg2d_reVTKsPEdT5Jxs6CSReVf8nra3rlGpYsYrSZ_qAbgVvdJJi4KKvg8LYh9Tbbpz4Qx4D56gYIGjvLWC08348mM12izJA5wj-louLkOhK0fEE6G3jnRJGbpFpcHPW7ZH4w/s320/NalSzpM3.jpg)
Usmaż na rozgrzanym oleju naleśniki.
Obierz cebulę i czosnek. Posiekaj drobno.
Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę, dodaj mielone mięso, czosnek i przesmaż je mieszając. Dopraw je solą i pieprzem.
Duś mięso do chwili aż będzie miękkie podlewając odrobiną wody, jeśli trzeba.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEittMHVVhBmDVnV8CO0t1POMeRmwsGEjDFMK6IWZpqokheKMwoUH_jgp1wQhCaAC_8AGIEe9FJPqVd8-jMYEH_XpM11suEBncRhcXk6eoqxM0zoKLRv_EH_H7EuJWMNkmqLmABqQEqqhig/s320/NalSzpM4.jpg)
Na końcu dodaj szpinak. Duś jeszcze chwilę, aż szpinak się rozmrozi. Po ostudzeniu masy dodaj uprażone ziarna, starty ser.
Nakładaj farsz na połowy naleśników i składaj je w chusteczki. Na rozgrzanym na patelni oleju smaż naleśniki
z obydwu stron, aż będą chrupiące.
Wyglądają przepysznie:)
OdpowiedzUsuńWierz mi , że tak smakują. Niestety nie robię ich często, bo traci się wtedy umiar.
OdpowiedzUsuń