Na początek babeczki na spodzie kruchym z moją ulubioną masą kokosową, którą już opisywałam.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj-GGlhv2xqp-wYw9VZY_te19JMM54SkQp_VJm7qQZ58QRfYw0Bin8nc1Z3I53kdbBv1j9fKN1QaRqwuh1t-8GVYP8eYGVI7mKfzrEYrnuCfpun_MwHWzuHi5ZEdGGu_XRu2YFZWAXhytg/s400/babKokos.jpg)
- ciasto: ok 2 szklanek mąki pszennej
- 20 dag masła
- 1 jajo
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli
- 250 g wiórków kokosowych
- 100 g masła
- puszka mleka skondensowanego słodzonego
- około 100 g migdałów w białej czekoladzie
- pół słoiczka konfitury borówkowej lub wiśniowej
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEibvDEee4zaOqj637Fdbkn1qmj4YUzaEMLlaz3P7DKaeJ3v558oSNmRj4n8dZy8VWXE0aWm94IEUFz5SXxuhaha3RmZ3Ns7jphH-1amMAUdE0kzM5NXMJ12FJmjIRD8e-yhhaQnNIvhAhU/s320/babKokos2.jpg)
Z podanych składników przygotuj kruche ciasto, schłodź je w lodówce przez 30 minut.
Wylep foremki na babeczki i upiecz je na złoty kolor. Ostudź.
50 g kokosu upraż na suchej patelni.
Przygotuj masę kokosową.
W rondelku stop masło, dodaj 200 g kokosu i przesmaż go krótko mieszając.
Dolewaj mleko w takiej ilości, aż masa ładnie się zlepi (około 3/4 puszki w zależności od grubości wiórków).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi1lpCHAdcp8VxLGIQRbiQdDP9kZp2rdNLLwjnXU1v5bpkYZt0-mH452doNzebculRnSyXho_gRx_Xk7ytPbKe-DpKnOrrindQVyZGn-1WW9LYme6UOUssQQG3fPtc-1alcBLwWxGBN1jo/s320/babKokos3.jpg)
Do każdej babeczki włóż na sam spód odrobinę (1/3 łyżeczki) konfitury, a następnie napełnij wgłębienie masą kokosową.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi31OV_ACDdJKj7U2Vuu_VYxEZ7JJVtLWujWqJbu7wuRrgmVp34rMXM0Ir0o6iHr29eodWRlJOB9pI3eAWUiEUHig-YKtUlMBmMwjq_WPFtGP5yz5tob7j7BHgBdXpH6qI2BLiMdNA8UNg/s320/babKokos4.jpg)
Górę babeczek oprósz kokosem i udekoruj migdałkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz