![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjXdzU-4uwpUcVS3rnDOgsCko6omN6d6zwyh6oeRUt6ARhJ10cR3Ak0kZd5QYWlLATnhSZQYpFw7fWOgULN1q4mx6M7OgBx0H7zQVS0Y4knYRbzSCEptYKHqd02UFiYqSWyWttyYtOR_iY/s400/MakSzpPul.jpg)
Makaron ze szpinakiem i pulpetami
- 300 g makaronu (np świderki)
- 600 g mięsa mielonego (szynka wieprzowa)
- 1 duże jajo
- 1 bułeczka (kajzerka ) namoczona w mleku
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
- 1 duża cebula czerwona
- pęczek szpinaku
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki wiejskiej śmietanki
- 5 dag sera typu parmezan
- pieprz czarny grubo mielony
- olej roślinny do smażenia
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhYnkFUu6NSdQVb8iaCqmhog2dI3OhoobSR2fIgZJVIXSou7w2zXclfSOOwu9UbAvtU4qNKo0AlM2UhHMn4NEEszfeldriCCTnpaQhgI0H2WyQ36ZMV3DIA0tzURYrpldWh2qyEq4c4j5Q/s320/MakSzpPul2.jpg)
Do mięsa mielonego dodaj jajo, drobno posiekaną cebulę i 2 ząbki czosnku oraz odciśniętą bułkę.
Wyrób masę na pulpety, dopraw ją solą i pieprzem czarnym i ziołowym. Formuj niewielkie pulpeciki i smaż je na na rumiany kolor po czym wstaw w ciepłe miejsce.
Wstaw wodę na makaron i ugotuj go al dente w lekko osolonej wodzie.
W czasie gdy makaron się gotuje przygotuj sos ze szpinakiem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiWQ4IM5lbTFVZItP7WN96JeFyVF4_NuwbbYbfvLN-cEOWCkFsYU71kv1Co45jVvjmd89M0CjDqMLKFg100JlJ4JgGlZyEceHQUXcImNrd6lLxNLgffLeK3RGxWlNY5WbRVClDsGv2V-Dk/s320/MakSzpPul1.jpg)
Na maśle przesmaż posiekaną w piórka czerwoną cebulę i posiekany czosnek, oprósz je mąką po czym dodaj szpinak. Po chwili dodaj śmietankę, wymieszaj. Dopraw sos solą i pieprzem czarnym.
Po kilku minutach zdejmij sos z ognia.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg_XQZStg__eMS9Z4VjQNpzQQZ4BijKRoLhZYxcqRk9QTxqvBkN2n2l6GDHnoG8Mqx-yD9PUH3LjJRUh6S9XHFMfbQpjHXel7FChBaGCneMaI6cBYIJELukzgSHLj6S_h8k_r67uUa1yZE/s320/MakSzpPul3.jpg)
Ułóż na talerzach porcje makaronu, następnie porcje sosu.
Obieraczką zrób wstążki z sera, ułóż je na każdej porcji.
Na górze połóż gorące pulpety i oprósz potrawę grubo zmielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz