![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjwkwPxkgjZ3lP4gi6ULpdZe2dVdivbJFaz7qLFk6Vv1cuiYGWQCcvft4akVev98xM4zr2WrPihAgD-S3-_ezEoAjM-FENskSbeX9RtJWLxsq-5JOtgQ4VserxfnIvdv2_LZcBWwncBnsM/s400/PlavMiel.jpg)
- 8 średnich ziemniaków
- 1 jajo
- 1 biała cebula
- 1 łyżka mąki pszennej
- 60 g zmielonej wieprzowiny (np. szynki)
- 1 średni bakłażan
- 1 duża cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
- 1 łyżka suszonego lubczyku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
- olej do smażenia placków
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgUCNBaDr6oBjfKTq5cBdU2FQNjPlhoq8dmmYGBizOKyQWESDEAHF_0F3vREbarvg97TOQN4fRNnFIv6uRQBXbu9XRq2DkWB2BnwoKzo3RSBtGzyPLeb9W2PSH8TtTIsHsvjPVvisMFG-4/s320/PlavMiel1.jpg)
Na rozgrzanym oleju przesmaż mięso mielone razem z posiekaną czerwoną cebulą.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgGDdXqMqy39IWgXyE_VMT2UbZyJQOz-VUu25YEFobCHOjtAc64nMP3znDZHZF25Qcc29LM9bLXIR4bzDmSH5be8-ahVrOFerttBwfScgolLmuK-oPEw34u5h7JIZ8lz2Rq1Qf6tlm2vsE/s320/PlavMiel2.jpg)
Dodaj obranego i pokrojonego w drobną kosteczkę bakłażana i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodaj suszoną bazylię, lubczyk, paprykę po pół łyżeczki pieprzu czarnego i ziołowego oraz szczyptę soli - duś wszystko razem pod przykryciem podlewając odrobiną wody, jeśli trzeba.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhh3N5T8-UkFVcMGGjWZPjL6_odJz2udBiEkUAkd8MieKTvVd2BUFrXi11gcf45pgJruJ-8qkvimFm285TLlzTaIVAh3c3JTZlhSFwpM_FVp7Gp2oWdHGTqN_4pul3TD4eeNqAE0KjcI-E/s320/PlavMiel3.jpg)
Gdy mięso będzie miękkie dodaj koncentrat - wymieszaj i dopraw sos ostatecznie solą i pieprzem do smaku.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgrzO66TErqTalRrAfP1ghazi1dJvgqkSlQiblQgmGClCMM6fy8SXJDP56Pdx31b5MTuHDAOZ1NvukH9oetAcsBNozhD3T2BEBnUAEMmIIuDDtBZ4PWVZEcJEuNc2E8M8UjVbM8T8ULLUk/s320/PlavMiel4.jpg)
Obierz ziemniaki i cebulę. Zetrzyj je razem na drobnej tarce. Dodaj jajo, czubatą łyżkę mąki pszennej i pół łyżeczki soli. Wymieszaj po czym smaż rumiane placuszki na rozgrzanym oleju.
Zagrzej sos mięsny, jeśli ostygł. Podawaj placki od razu z gorącym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz