Tort miodowo-marchewkowy przekładany kaszką
- ciasto: 2 jaja
- 2 łyżki miodu
- 1 szklanka drobno startej marchwi
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki razowej pszennej lub orkiszowej
- tłuszcz do wysmarowania foremki
- grysik lub bułka do wysypania foremki
- krem: 500 ml mleka
- 14 dag kaszki manny
- 200 g masła
- 50 ml rumu (opcjonalnie)
- 2 łyżki miodu
- 1 słoik dżemy z czarnej porzeczki
- dekoracja: 100 g czekolady
- 1 łyżka mleka
- orzechy włoskie w połówkach i posiekane
- suszone lub kandyzowane owoce
Jaja ubij w całości z miodem do uzyskania jednolitej masy. Dodaj marchewkę i olej -wymieszaj.
Przesiej przez sito mąki i dodatki spulchniające (proszek i sodę). Wsyp je do ciasta. Wymieszaj i przełóż do wysmarowanej i wysypanej grysikiem foremki. Piecz w temp. około 170 stopni C przez około 40 minut, co zależy od opcji piekarnika. Wystudź ciasto.
W tym czasie przygotuj krem.
Ugotuj grysik na mleku. Miksuj masło do chwili aż zbieleje. Dodawaj porcjami schłodzoną kaszkę mann, na końcu dodaj rum i wymieszaj.
Schłodzone ciasto przekrój na trzy blaty.
Dwa dolne posmaruj dżemem porzeczkowym, następnie masą po czym złóż je razem i nakryj trzecim blatem. Posmaruj resztą kremu, posyp brzegi siekanymi orzechami.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka - wymieszaj.
Udekoruj tort orzechami, owocami i czekoladą.
Najlepiej przygotuj ciasto na dzień przed serwowaniem.
Ten napis to oczywiście
dla Solenizanta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz