12 stycznia 2013

Kasza zapiekana z białą kapustą

Dziś znowu z cyklu oszczędnie....
Została mi z obiadu kapusta duszona z boczkiem i rodzynkami.  postanowiłam ją zapiec z kaszą jaglaną.
Oto efekt.


Kasza zapiekana z białą kapustą


  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • dwie porcje kapusty duszonej z boczkiem (lub innej)
  • 2 jaja
  • 2 łyżki śmietanki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
  • 1 łyżka masła sklarowanego do wysmarowania formy
  • keczup opcjonalnie





Ugotuj kaszę w lekko osolonej wodzie. Wysmaruj masłem formę do zapiekanek.












Rozkłóć jaja ze śmietaną, dodaj suszony lubczyk, kurkumę, sól pieprz czarny i ziołowy w ilości jaką lubisz - wymieszaj. 













W foremce do zapiekania układaj naprzemiennie kaszę i warstwy kapusty.
Jeśli masz resztki wędlin lub boczku możesz ją posiekać drobno i rozłożyć między warstwami.








Zalewamy wszystko jajami z dodatkiem przypraw i wstawiamy do nagrzanego piekarnika
 (temp.180 st C). Zapiekamy około 30 minut w zależności od grubości warstwy.









Gdy zapiekanka ładnie się zarumieni wyjmujemy z piekarnika i podajemy od razu.
Możemy ozdobić zapiekankę keczupem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz