6 stycznia 2013

Sałatka ziemniaczana z wątróbką

Dzisiaj trochę czasu wolnego, więc wrzucę na bloga zwykłe dania czyli co gotowałam  w ubiegłym tygodniu. Zacznę od wątróbki drobiowej. Udusiłam ją tradycyjnie z dodatkiem cebuli, kwaśnych jabłek i sporej ilości pieprzu. ponieważ  sporo zostało z obiadu, więc na kolację zrobiłam smaczną sałatkę podaną na ciepło.


Sałatka ziemniaczana z wątróbką





  • 8 wątróbek z kurczaka
  • 6-8 średnich ziemniaków ugotowanych w łupinach
  • 3 kiszone ogórki
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku








Obierz ziemniaki. Wątróbki i ziemniaki pokrój w plasterki. Dwa ogórki kiszone zetrzyj w cienkie plasterki na tarce do ogórków. Posiekaj koperek zostawiając 4 gałązki do dekoracji.
Z jednego ogórka przygotuj dekorację  (np. 4 kwiatki przy pomocy ostrzałki do warzyw).





Na rozgrzanym na patelni oleju przesmaż ziemniaki z wątróbką, dodaj ogórki. Dopraw solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Gdy potrawa jest już gorąca dodaj posiekany koperek, wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia. Rozłóż porcje na talerzach, udekoruj ogórkiem i gałązkami koperku.
Podawaj od razu na ciepło.




Podobną sałatkę robiłam tez na zimno z dodatkiem oliwy z oliwek. Smakowała również dobrze.
Trzeba jednak pamiętać, by pokroić wszystkie składniki w drobną kosteczkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz