Pomidorówka kremowa ekspresowa.
- porcja warzyw z rosołu
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1/2 szklanki wina wytrawnego
- 1 łyżeczka suszonej papryki w proszku
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- szczypta chilli
- sól i pieprz do smaku
Obierz cebulę, posiekaj ją drobno. Przesmaż cebulę na 1 łyżce masła sklarowanego . Gdy cebula się zarumieni posyp ją papryką w proszku, przemieszaj i podlej ją winem. Dodaj pokrojone w kostkę warzywa z rosołu , suszoną bazylię, koncentrat pomidorowy.
Duś wszystko razem 5 minut po czym zmiksuj na krem blenderem lub przetrzyj przez sito dolewając tyle wody, by zupa była w konsystencji kremu.
Doprowadź zupę do zagotowania, dopraw ją solą, pieprzem i chilli.
Na patelni na łyżce masła przyrumień groszek ptysiowy.
Podawaj zupę na gorąco w małych miseczkach z groszkiem ptysiowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz