![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEixI5K-sRhfh5EP6HztKNl9kXAOO9MIOZOAcOf2zEASfdORFOw4b5uvefaOMxH7LHVURJ3WXb1ArSqycJQj44F1_SSJ6_xjxuyONKnrie-YhIWfaGXdfhJAmGEc5SX286TcQE_9O0UvaR4/s400/BabaGrycz.jpg)
2 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
2 duże jaja
3 łyżki wiejskiej śmietanki
1 szklanka startego żółtego sera
1 średnia cebula
1 łyżka suszonej pietruszki
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
500 g pieczarek
2 łyżki masła sklarowanego
bułka tarta lub grysik
sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
Obierz pieczarki, posiekaj je bardzo drobno. Drobno posiekaj cebulę.
Przesmaż cebulę z pieczarkami na 1 łyżce sklarowanego masła. Kilka pieczarek przesmaż w całości.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiX2nVOVBIgOVV_7NxFX7-RNLnFyh9rbQQ-CO5jE-kA3OEdR__o89Pi563IMFK7O6VsCygJ-bXpQdczvx2HZ-BcoOuigdMDmOGgSn03sl0LBknyTMaHB7aRXBxlnl7FGs2cLrNPHDQHLX4/s320/BabaGrycz2.jpg)
Rozkłóć jaja ze śmietaną i startym serem, dodaj przestudzone grzyby, suszoną pietruszkę, tymianek i kaszę. Wymieszaj dokładnie, dopraw solą i pieprzem czarnym oraz ziołowym.
Wysmaruj masłem sklarowanym foremkę żaroodporną, wysyp ją bułką lub kaszą manną, włóż masę gryczaną.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEitCe_rQHKx-bNCL2Z4C7uMpCh6NTE_YX-L2Gz2BVBJoaLsLwyYPK30hQWVNffRrfN9VbeLF93PYABkbfumr-cH9ozg_F9zAqzGdMHbgGN6Nd2K3kiqm1QG_DMj9M9OYhms4NgLUK8spVc/s320/BabaGrycz1.jpg)
Zapiekaj w temperaturze 170 st.C. przez około 40 minut w zależności od kształtu foremki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgnctvmOpTPMZwv3j0jYrtPgeEnVEHGXDXTkpG4bgukMO5HJZkNNLu18hQFBLPAz-fSPtgg2AgGKjBOyo2wSiFMRa-eubVbScdDAxgxFsyRH-vPWmuXuzBAEkXi6wGj4gIaoccvE0EPdbc/s200/BabaGrycz3.jpg)
Taką babkę możesz podać jako danie wegetariańskie lub jako dodatek do gulaszu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz