Przekładanka z kaszy jaglanej i boczniaków
- 500 g boczniaków o większych kapeluszach
- 200 g kaszy jaglanej ugotowanej na sypko
- 1 jajo
- 2 łyżki mąki razowej
- mąka pszenna (ile zabierze)
- 200 ml maślanki
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 cebula
- sól, pieprz czarny do smaku
- 2 łyżki natki pietruszki
- przecier dyniowy (około 200 ml)
- 1 łyżka masła
- olej do smażenia
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEixXXcLzg7v4YDueDQ64XzsETAJwxIVIX6QwvcerPfKdWPbOcBYH1ul7gXfmC60QSNsfXGR50RshnWfMKQ7t2n-edbNLVnlqqp5pC_leb70byjsKNGTcNmbxj7Z0WTL-bpFNscYfOotKEM/s400/KaszBocz.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgNFTi3HEP7mXg8ZOaLaVN6-4LGg91iE_WfbJ8L-hidh7kar6x8_Xm51pk-_VjW7dOYAGmQl9z5f3KM86BCOw6GPKS6bn_Yf1wLrsqyA7_71Aj4dSbIAe7_PNC5KnGJ8uvvYZfsqlMfHCU/s320/KaszBocz4.jpg)
Jajo wbij do miseczki, wymieszaj je z maślanką, posiekaną drobno cebulą, tymiankiem. Dodaj mąkę razową po czym mieszając dosypuj mąkę pszenną w takiej ilości by powstało ciasto o gęstości wiejskiej śmietanki. Odstaw ciasto na chwilę.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg5X5DHPFl6jtknFDjzARQNjxO7x90WU3bhA2FxEZ-a7gDCakOmhDTx1d1sI6fgD6R8s1J3KX9lmlQ01MvmHuNEcFY-DAEDOQE6YwMlm_P8jbgz1BVN3JOtqfdsjWKVM73zZjdEogzAhTI/s320/KaszBocz2.jpg)
Boczniaki oczyść , odetnij twarde ogonki. Rozpłaszcz kapelusze , lekko je posól i posyp pieprzem.
Zanurzaj grzyby w cieście i smaż je na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsącz je na papierowym ręczniku z tłuszczu.
Zagrzej gęsty przecier dyniowy, dodaj 1 łyżkę masła i doprowadź do zagotowania. Dopraw solą i pieprzem jeśli trzeba.
Wykładaj na talerzach na zmianę usmażone kapelusze boczniaków i kaszę. Górę polej przecierem dyniowym i posyp natką pietruszki.
świetny miałaś obiad, boczniaki są bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńWidzę Justynko, że też lubisz boczniaki :)
OdpowiedzUsuń