Upiekłam ten chleb wieczorkiem, po ostatnim posiłku. Po wyjęciu z pieca narobił mi takiego apetytu, że
musiałam skosztować. Oczywiście nie skończyło się na kromeczce.
A potem dodatkowa godzinka na rowerku....
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjqxKqM0xJnode-_3LU-jKRd0X-I634QaTWROPi_H_nIxi6skMBSHbtGZ3NdLnDMJ82Lr0P4WIT9XNx8Mr9K3UbD66w8nbgh4T7mF3HZQ199sx5epgogRYFMWagBT02Ex-8P_nLML5epc8/s400/ChlOrkSer2.jpg)
Chleb orkiszowy na serwatce
- 1/2 kg mąki razowej orkiszowej
- ok. 30 dag maki pszennej
- 3 dag drożdży
- 1/2 litra serwatki
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- tłuszcz do wysmarowania formy
Jedną szklankę letniej serwatki wymieszaj z miodem, drożdżami i dwoma łyżkami mąki pszennej. Pozostaw do wyrośnięcia. Do miski wsyp mąkę orkiszową, dodaj wzburzone drożdże i wymieszaj.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgdMgWr-GqREI7b7UkO3wJa2B4S94mj07UIpmTf3biQcieR59433WzNTL59yYXTfpuP1p7y6oA75_wVE-j_nOlguz9FK98beKF7i8H33Yk3xiKBJ6OQecBhtC51ehutoA50tUeLWIs6vEQ/s400/ChlOrkSer1.jpg)
Zostaw na 10 minut, aż lekko zacznie wyrastać. Wtedy dodaj resztę serwatki, olej, sól i dosypuj wyrabiając około 30 dag mąki.
Ciasto nie powinno być ani zbyt rzadkie, ani zbyt gęste. Odstaw je w ciepłe miejsce nakryte lnianą ściereczką. Gdy podwoi swoją objętość wyłóż ciasto do 3/4 wysokości wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką foremki keksowej długiej (lub dwóch krótkich). Odstaw foremkę z ciastem do ponownego wyrośnięcia.Piecz ciasto w dobrze nagrzanym (190 st.C) piekarniku przez około 40 minut.
takiego chlebka jeszcze nie jadłam, wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuń