31 stycznia 2013

Kasza gryczana z boczniakami i oscypkiem.


Jeszcze jeden przepis na kaszę. To już ostatni z cyklu przegląd tygodnia...

Kasza gryczana z boczniakami i oscypkiem.


  • 25 dag boczniaków
  • 100 g kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
  • 1  cebula
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 2 cykorie
  • 1/2 szklanki wiejskiej śmietanki
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 1/2 oscypka
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów
  • kiełki do dekoracji





Boczniaki oczyść, odetnij twarde ogonki, kapelusze posiekaj na cieniutkie paseczki.
Obierz cebulę i posiekaj ją drobno.










 Na łyżce masła zeszklij cebulkę, dodaj  boczniaki i przesmaż je z cebulą do chwili, aż lekko się zarumienią.
Dodaj  kaszę,orzechy, po czym dopraw wszystko solą i pieprzem.
Smaż  grzyby z kaszą przez  chwilę po czym podlej je  śmietanką. Obierz część liści z cykorii i odłóż do dekoracji.








Pozostałe cykorie przekrój na pół, wytnij gorzkie środki po czym pokrój  w paseczki. Dodaj  cykorię do kaszy z grzybami.



 Zetnij obieraczką do warzyw wiórki wędzonego oscypka.





Dopraw  ostatecznie   danie do smaku. Podaj kaszę na talerzach udekorowane listkami cykorii i wiórkami oscypka.  

Na końcu rozsyp Twoje ulubione kiełki. Ja lubię pikantne kiełki brokuła lub rzodkiewki.

2 komentarze:

  1. bardzo apetycznie połączenie. Muszę w końcu spróbować cykorii w mojej kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachęcam! Jest bardzo zdrowa :)

    OdpowiedzUsuń