Sałatka ziemniaczana z wątróbką
- 8 wątróbek z kurczaka
- 6-8 średnich ziemniaków ugotowanych w łupinach
- 3 kiszone ogórki
- 2 łyżki oleju roślinnego
- pęczek koperku
- sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
Obierz ziemniaki. Wątróbki i ziemniaki pokrój w plasterki. Dwa ogórki kiszone zetrzyj w cienkie plasterki na tarce do ogórków. Posiekaj koperek zostawiając 4 gałązki do dekoracji.
Z jednego ogórka przygotuj dekorację (np. 4 kwiatki przy pomocy ostrzałki do warzyw).
Na rozgrzanym na patelni oleju przesmaż ziemniaki z wątróbką, dodaj ogórki. Dopraw solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Gdy potrawa jest już gorąca dodaj posiekany koperek, wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia. Rozłóż porcje na talerzach, udekoruj ogórkiem i gałązkami koperku.
Podawaj od razu na ciepło.
Podobną sałatkę robiłam tez na zimno z dodatkiem oliwy z oliwek. Smakowała również dobrze.
Trzeba jednak pamiętać, by pokroić wszystkie składniki w drobną kosteczkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz