Placki z wieprzowiną i bakłażanem.
- 8 średnich ziemniaków
- 1 jajo
- 1 biała cebula
- 1 łyżka mąki pszennej
- 60 g zmielonej wieprzowiny (np. szynki)
- 1 średni bakłażan
- 1 duża cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
- 1 łyżka suszonego lubczyku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
- olej do smażenia placków
Na rozgrzanym oleju przesmaż mięso mielone razem z posiekaną czerwoną cebulą.
Dodaj obranego i pokrojonego w drobną kosteczkę bakłażana i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodaj suszoną bazylię, lubczyk, paprykę po pół łyżeczki pieprzu czarnego i ziołowego oraz szczyptę soli - duś wszystko razem pod przykryciem podlewając odrobiną wody, jeśli trzeba.
Gdy mięso będzie miękkie dodaj koncentrat - wymieszaj i dopraw sos ostatecznie solą i pieprzem do smaku.
Obierz ziemniaki i cebulę. Zetrzyj je razem na drobnej tarce. Dodaj jajo, czubatą łyżkę mąki pszennej i pół łyżeczki soli. Wymieszaj po czym smaż rumiane placuszki na rozgrzanym oleju.
Zagrzej sos mięsny, jeśli ostygł. Podawaj placki od razu z gorącym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz