Makaron ze szpinakiem i pulpetami
- 300 g makaronu (np świderki)
- 600 g mięsa mielonego (szynka wieprzowa)
- 1 duże jajo
- 1 bułeczka (kajzerka ) namoczona w mleku
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
- 1 duża cebula czerwona
- pęczek szpinaku
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki wiejskiej śmietanki
- 5 dag sera typu parmezan
- pieprz czarny grubo mielony
- olej roślinny do smażenia
Do mięsa mielonego dodaj jajo, drobno posiekaną cebulę i 2 ząbki czosnku oraz odciśniętą bułkę.
Wyrób masę na pulpety, dopraw ją solą i pieprzem czarnym i ziołowym. Formuj niewielkie pulpeciki i smaż je na na rumiany kolor po czym wstaw w ciepłe miejsce.
Wstaw wodę na makaron i ugotuj go al dente w lekko osolonej wodzie.
W czasie gdy makaron się gotuje przygotuj sos ze szpinakiem.
Na maśle przesmaż posiekaną w piórka czerwoną cebulę i posiekany czosnek, oprósz je mąką po czym dodaj szpinak. Po chwili dodaj śmietankę, wymieszaj. Dopraw sos solą i pieprzem czarnym.
Po kilku minutach zdejmij sos z ognia.
Ułóż na talerzach porcje makaronu, następnie porcje sosu.
Obieraczką zrób wstążki z sera, ułóż je na każdej porcji.
Na górze połóż gorące pulpety i oprósz potrawę grubo zmielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz