Lekki kapuśniaczek
- 1/2 średniej kapusty włoskiej
- 1 marchew
- 1 mała pietruszka
- kawałek selera
- 1 kwaśne jabłko
- 3 łyżki wiejskiej śmietanki
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 1 cebula
- kilka listków laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
- posiekana natka pietruszki
Obierz cebulę i jarzyny . Posiekaj cebulę i zeszklij ją na rozgrzanym maśle.
Dodaj pokrojone w kostkę jarzyny , przesmaż je z cebulą. Obierz jabłko, pokrój je w kostkę i dodaj do jarzyn.
Podlej jarzyny wodą.Kapustę rozłóż na listki, wytnij zgrubienia i pokrój w kwadraty o boku około 1 cm. Dodaj kapustę do jarzyn , dopraw solą, pieprzem czarnym i ziołowym. dodaj listki laurowe i ziele angielskie - gotuj na małym ogniu do miękkości.
Przed podaniem zapraw niewielką ilością śmietanki i dodaj natkę pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz