Została mi z obiadu kapusta duszona z boczkiem i rodzynkami. postanowiłam ją zapiec z kaszą jaglaną.
Oto efekt.
Kasza zapiekana z białą kapustą
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- dwie porcje kapusty duszonej z boczkiem (lub innej)
- 2 jaja
- 2 łyżki śmietanki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka suszonego lubczyku
- sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
- 1 łyżka masła sklarowanego do wysmarowania formy
- keczup opcjonalnie
Ugotuj kaszę w lekko osolonej wodzie. Wysmaruj masłem formę do zapiekanek.
Rozkłóć jaja ze śmietaną, dodaj suszony lubczyk, kurkumę, sól pieprz czarny i ziołowy w ilości jaką lubisz - wymieszaj.
Jeśli masz resztki wędlin lub boczku możesz ją posiekać drobno i rozłożyć między warstwami.
Zalewamy wszystko jajami z dodatkiem przypraw i wstawiamy do nagrzanego piekarnika
(temp.180 st C). Zapiekamy około 30 minut w zależności od grubości warstwy.
Gdy zapiekanka ładnie się zarumieni wyjmujemy z piekarnika i podajemy od razu.
Możemy ozdobić zapiekankę keczupem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz