Jeszcze jeden przepis na kaszę. To już ostatni z cyklu przegląd tygodnia...
Kasza gryczana z boczniakami i oscypkiem.
- 25 dag boczniaków
- 100 g kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
- 1 cebula
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 2 cykorie
- 1/2 szklanki wiejskiej śmietanki
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- 1/2 oscypka
- sól, pieprz do smaku
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów
- kiełki do dekoracji
Boczniaki oczyść, odetnij twarde ogonki, kapelusze posiekaj na cieniutkie paseczki.
Obierz cebulę i posiekaj ją drobno.
Na łyżce masła zeszklij cebulkę, dodaj boczniaki i przesmaż je z cebulą do chwili, aż lekko się zarumienią.
Dodaj kaszę,orzechy, po czym dopraw wszystko solą i pieprzem.
Smaż grzyby z kaszą przez chwilę po czym podlej je śmietanką. Obierz część liści z cykorii i odłóż do dekoracji.
Pozostałe cykorie przekrój na pół, wytnij gorzkie środki po czym pokrój w paseczki. Dodaj cykorię do kaszy z grzybami.
Zetnij obieraczką do warzyw wiórki wędzonego oscypka.
Dopraw ostatecznie danie do smaku. Podaj kaszę na talerzach udekorowane listkami cykorii i wiórkami oscypka.
Na końcu rozsyp Twoje ulubione kiełki. Ja lubię pikantne kiełki brokuła lub rzodkiewki.
bardzo apetycznie połączenie. Muszę w końcu spróbować cykorii w mojej kuchni:)
OdpowiedzUsuńZachęcam! Jest bardzo zdrowa :)
OdpowiedzUsuń