Na początek babeczki na spodzie kruchym z moją ulubioną masą kokosową, którą już opisywałam.
Babeczki kokosowe
- ciasto: ok 2 szklanek mąki pszennej
- 20 dag masła
- 1 jajo
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli
- 250 g wiórków kokosowych
- 100 g masła
- puszka mleka skondensowanego słodzonego
- około 100 g migdałów w białej czekoladzie
- pół słoiczka konfitury borówkowej lub wiśniowej
Z podanych składników przygotuj kruche ciasto, schłodź je w lodówce przez 30 minut.
Wylep foremki na babeczki i upiecz je na złoty kolor. Ostudź.
50 g kokosu upraż na suchej patelni.
Przygotuj masę kokosową.
W rondelku stop masło, dodaj 200 g kokosu i przesmaż go krótko mieszając.
Dolewaj mleko w takiej ilości, aż masa ładnie się zlepi (około 3/4 puszki w zależności od grubości wiórków).
Do każdej babeczki włóż na sam spód odrobinę (1/3 łyżeczki) konfitury, a następnie napełnij wgłębienie masą kokosową.
Górę babeczek oprósz kokosem i udekoruj migdałkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz