Baba gryczana z pieczarkami
2 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
2 duże jaja
3 łyżki wiejskiej śmietanki
1 szklanka startego żółtego sera
1 średnia cebula
1 łyżka suszonej pietruszki
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
500 g pieczarek
2 łyżki masła sklarowanego
bułka tarta lub grysik
sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
Obierz pieczarki, posiekaj je bardzo drobno. Drobno posiekaj cebulę.
Przesmaż cebulę z pieczarkami na 1 łyżce sklarowanego masła. Kilka pieczarek przesmaż w całości.
Rozkłóć jaja ze śmietaną i startym serem, dodaj przestudzone grzyby, suszoną pietruszkę, tymianek i kaszę. Wymieszaj dokładnie, dopraw solą i pieprzem czarnym oraz ziołowym.
Wysmaruj masłem sklarowanym foremkę żaroodporną, wysyp ją bułką lub kaszą manną, włóż masę gryczaną.
Zapiekaj w temperaturze 170 st.C. przez około 40 minut w zależności od kształtu foremki.
Taką babkę możesz podać jako danie wegetariańskie lub jako dodatek do gulaszu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz