Z makaronem z amarantusem to wspaniałe danie na Walentynki również dla wegan.
Makaron ten składa się tylko z mąki z amarantusa i pszenicy durum.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjSMNP8Np8a72P9AzcO0PbSa0cYvXcnx1HEx9LMAKOTesyKDiN3_cINnkm3qBBkGY1_YQPjOz2gQv3zjQDMM_2UY8DbHnlbaMGTUW25rtaVBstfdtkJVtN78ZQjx4bIs7WACIXV-9dIHsLs/s400/WalPestoBr.jpg)
- 200 g makaronu z amarantusem (bez jaj)
- 1 niewielki brokuł
- 1/2 szklanki orzeszków pinii
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 średnia cebula (lub 2 małe)
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka natki pietruszki
- sól, pieprz biały do smaku
- 1/3 szklanki oliwy extra v.
- 1/2 oscypka
- kawałek papryki czerwonej
Ugotuj makaron al dente.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhsgeE9Zq5AEFUDh5WZe2G6D3NqH8fREbHypgZxcF7xTnzoiU0rQSwKq2lU9CooWt9ez1RFNM1JbdjCzs8s1dGhUrzxRSn_-HCl7DAOhMR68zoDTmmyLgJ71wyCilFmv5oaLVDKkmQr2uVc/s320/WalPestoBr2.jpg)
Do pojemnika blendera włóż zawartość patelni (odłóż cząstki brokuła do dekoracji), dodaj oliwę, 1/4 startego oscypka, pietruszkę i większą część orzeszków pinii.
Miksuj wszystko na gładką masę, dopraw solą i białym pieprzem do smaku.
Połącz pesto z makaronem podgrzewając go na patelni. Z kawałka papryki wytnij serduszka.
Poda makaron udekorowany serduszkami z papryki i kawałkami brokuła, posypany startym oscypkiem i orzeszkami pinii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz