5 lutego 2012

Wegańskie smakołyki - szyszki owsiane.

Desery  w wersji  wegańskiej są nieco trudne w przygotowaniu, gdyż nie możemy użyć jajek,masła i mleka, które stanowią podstawę wielu wypieków.
Ostatnio przygotowałam kilka smakołyków na bazie tłuszczu kokosowego, cukru trzcinowego orzechów i owoców suszonych.

Szyszki owsiane.



  • 100 g tłuszczu kokosowego
  • 3 łyżki mleka sojowego
  • pół szklanki posiekanych daktyli
  • cukier trzcinowy - około  2 łyżek
  • 2 łyżki kakao
  • 1szklanka płatków owsianych górskich
  • 2 łyżki mielonych orzechów




Płatki owsiane upraż na suchej patelni i ostudź.






Cukier, mleko sojowe i daktyle włóż do rondelka i pogotuj kilka minut na małym ogniu. Dodaj kakao i tłuszcz kokosowy - gotuj jeszcze kilka minut. Odstaw z ognia. Dodaj płatki owsiane. Wymieszaj.
Na papier rozsyp orzechy (pasami). Na orzechy wykładaj masę owsianą formując szyszki.
Odstaw do ostudzenia.






1 komentarz: