Wynikiem moich przemyśleń są -
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhM5rO0RPqwnnUwTcynikOR_sudjbKPt0hKeP0XW-4bKiPOM2-8KYQx8GlsX95vQRmwi61HrxYl-IczUWDBSMu9fBZSd4Hq2fo5Cz_7MSLLWYuRh7sIaycl_vV5wlaSsUIgsFhjT7X46bKQ/s400/WegPodPiecz.jpg)
Wegańskie poduszeczki z pieczarkami.
- 300 g mąki pełnoziarnistej
- około 200 g mąki uniwersalnej
- 400 ml letniej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka mielonych orzechów
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 200 g serka sojowego twardego
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- sos pomidorowy
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg3EGYyYQTB8hD3Fwila-DeLvcLuDnS5CKCPBfcSZA9GO_CarRMfJzrG6D8U2rJASFI0x6xenR9tZgNP9fu0GRcQgPrY7LNXg-6hfb364VtTed5aLSH__NsfqYISHv6Mpa8_B9oojUIIeCh/s320/WegPodPiecz1.jpg)
Do miseczki wlej 100 ml letniej wody, dodaj cukier pokruszone drożdże i kilka łyżek mąki pszennej.
Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Po 10 minutach, gdy drożdże "ruszą" dodaj pozostałe składniki ciasta (wodę,2 łyżki oleju,mąkę,orzechy, sól i oregano) - wyrabiaj ciasto ok 5 minut i odstaw do wyrośnięcia. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na pizzę Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę obierz i posiekaj.
Na 1 łyżce oleju przesmaż cebulę z pieczarkami, dopraw solą i obficie pieprzem. Ostudź.
Rozwałkuj placek, pokrój go na kwadraty. Na każdy prostokąt połóż farsz z pieczarek i plasterki serka sojowego, złóż ciasto w kwadrat i widelcem sklej brzegiem. Ułóż poduszeczki na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstaw do wyrośnięcia.
Takie poduszeczki mogą być przekąską lub dodatkiem do barszczyku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz