Sałatka śledziowa w marchewkowym kominku .
- 4 płaty śledzia korzennego
- Ugotowane w łupinach: 4 średnie marchewki
- 3 średnie ziemniaki
- 2 średnie pietruszki
- pół selera
- dodatkowo: 1 czerwona cebula
- 3 ogórki konserwowe lub kiszone
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- 1 łyżka musztardy
- pieprz i chili do smaku
- 4 łyżki kiełków brokuła
Warzywa obierz ze skórki. Dwie marchewki odłóż do dekoracji.
Pozostałe warzywa pokrój w kostkę jak na sałatkę warzywną. Do warzyw dodaj posiekane korzenne płaty śledziowe. Dodaj posiekaną cebulę (po uprzednim obraniu), pokrojone ogórki. Z majonezu, jogurtu i musztardy przygotuj sos.
Doda go do warzyw z śledziem. Wymieszaj sałatkę i dopraw pieprzem i chili do smaku.
Przygotuj 4 filiżanki. Marchewkę pokrój ją na części o wysokości filiżanek, a następnie pokrój w paseczki, ułóż je na ściankach filiżanek. W środek włóż sałatkę, ubij delikatnie.
Wywróć sałatkę w kominku na talerz, udekoruj talerze marchewką i kiełkami.
Użyłam do sałatki śledzi korzennych, które są bardzo aromatyczne i nie wymagają moczenia.
Podoba mi sie pomysl podania:)
OdpowiedzUsuń