i znowu smakołyki, całkiem smaczne, warte opisania.
Serniczek jeżynowy.
- 1 galaretka cytrynowa
- 2 łyżki żelatyny
- 500ml jeżyn w lekkim syropie
- biszkopty na dno foremki (ok. 200g)
- 2 łyżki startej czekolady
- 200ml śmietanki kremowej
- 2 łyżki cukru pudru
- 500g śmietankowego twarożku waniliowego o gładkiej konsystencji
- 2 łyżki płatków kokosu
- 2 łyżki płatków migdałów
Galaretkę wsyp do jeżyn i podgrzewając mieszaj delikatnie do rozpuszczenia galaretki.Ostudź ją.
Foremkę wyłóż papierem, ułóż na dnie biszkopty. Na biszkoptach rozłóż równomiernie tężejącą galaretkę z jeżynami.
Zostaw kilka łyżek do polania góry ciasta.
Wstaw w chłodne miejsce.
Żelatynę zamocz w 150 ml zimnej wody.Gdy napęcznieje rozpuść ją
przez podgrzanie a nastepnie przestudź. Ubij śmietankę.
Serek włóż do miski, dodaj cukier puder.
Miksuj serek kilka minut, pod koniec dodaj tężejącą żelatynę, startą czekoladę.
Miksuj jeszcze chwilę,a następnie dodaj bitą śmietanę - delikatnie wymieszaj.
Nałóż warstwę sera do foremki, wyrównaj ją. Lekko podgrzej galaretkę (odłożonych kilka łyżek)
i letnią rozprowadź na górze ciasta. Posyp je płatkami kokosa i migdałów.
Wstaw w chłodne miejsce.
Bardzo apetyczne i na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuń