Udała się pysznie! Więc podzielę się przepisem.
Domowa kaszanka.
- ok 60 dag serc wieprzowych
- pół litra bulionu warzywnego
- włoszczyzna
- 2 szklanki ugotowanej kaszy perłowej
- 2 duże cebule
- 2 łyżki masła sklarowanego
- sól, pieprz świeżo zmielony
- 1 łyżka majeranku
- pomidorki i kiszone ogórki do dekoracji
Serca oczyść z tłuszczu i błon, pokrój w kostkę, zalej gorącym bulionem, dodaj warzywa i duś do miękkości podlewając wodą jeśli trzeba. Gdy będą miękkie, ostudź i zmiel je.
Na 1 łyżce masła sklarowanego zeszklij posiekaną drobniutko obraną 1 cebulę.
Wymieszaj mięso z kaszą, cebulą - dopraw majerankiem, solą i pieprzem.
Na łyżce masła sklarowanego zeszklij cebulę pokrojoną w piórka, a następnie wkłóż kaszankę i podgrzej ją na cebuli. Podawaj od razu gorącą udekorowaną plasterkami ogórka i pomidorkami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz