Dziś kupiłam świeżutkie truskawki prosto z Hiszpanii.
Pomyślałam o serniczku z truskawkami.
Walentynkowy serniczek
- 2 truskawkowe galaretki
- 250 g truskawek
- 500g śmietankowego twarożku waniliowego o gładkiej konsystencji
- 2 łyżki kokosu
- 600 ml wody źródlanej (lub zwykłej)
Połowę truskawek odłóż do dekoracji. Pozostałą część pokrój w drobną kosteczkę.
Jedną galaretkę przygotuj w 400 ml wody i odstaw.Drugą galaretkę przygotuj oddzielnie w 200 ml.
Miksuj serek kilka minut, pod koniec dodaj tężejącą galaretkę rozpuszczoną w mniejszej ilości wody.
Miksuj jeszcze chwilę, dodaj truskawki - wymieszaj.
Napełnij silikonowe foremki galaretką, wstaw na chwilę do zamrażarki. Gdy galaretka stężeje nałóż masę serową, wyrównaj ją i posyp wiórkami kokosowymi. Po wyjęciu z formy zapobiegnie przyklejaniu się serniczków do talerza. Wstaw serniczki w chłodne miejsce.
Po wyjęciu z foremek udekoruj serniczki truskawkami.
Możesz też najpierw nałożyć masę serową do wysypanych kokosem foremek, następnie wlać tężejącą
galaretkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz