![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj4VvMuQpMZvbppcuRl_Cm_2XMYCIry2llP0I826qJjVsACPbcnReSJDoegx5mt4IrK24F25dE9FewZoN3BAx6ZBj89ufmyR0u5zWHy0Y5cJODrlKsvHnNj2kqeaD2Qb_o0QOThCLLjOQr8/s400/WegBud.jpg)
Wegański budyń z malinami.
- 3 szklanki sojowego mleka waniliowego
- 1 łyżka mąki pszennej (z lekkim czubem)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (z lekkim czubem)
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 szklanka malin mrożonych
- 3 łyżki cukru
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiNqghbpg1uVBWHDSYI6U_okzTU0MYWjt68JtfM9YTpEvphQB8sJTSKGLBBJA8D19_42yRhoNrecbb9iZHWH67fvfrHHnUDkSgcHbQymfzZcjPZpcg0ERqmvuhqqXZbYXrtFywB07cXn_1k/s400/WegBud1.jpg)
Mleko (2 i 1/2 szklanki) zagotuj z cukrem trzcinowym odlewając wcześniej pół szklanki.
W odlanym mleku wymieszaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodaj je do gotującego się mleka.
Pogotuj kilka minut na małym ogniu mieszając.
Rozlej budyń do pucharków. Do rondelka wsyp maliny, dodaj cukier i gotuj je na bardzo małym ogniu około 5 minut, aż sos lekko odparuje . Po lekkim przestudzeniu nałóż maliny na budyń.
Jak wegański to dla mnie. I te malinki na wierzchu...pycha!
OdpowiedzUsuń