Z makaronem z amarantusem to wspaniałe danie na Walentynki również dla wegan.
Makaron ten składa się tylko z mąki z amarantusa i pszenicy durum.
Walentynkowy makaron z brokułowym pesto.
- 200 g makaronu z amarantusem (bez jaj)
- 1 niewielki brokuł
- 1/2 szklanki orzeszków pinii
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 średnia cebula (lub 2 małe)
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka natki pietruszki
- sól, pieprz biały do smaku
- 1/3 szklanki oliwy extra v.
- 1/2 oscypka
- kawałek papryki czerwonej
Ugotuj makaron al dente.
Do pojemnika blendera włóż zawartość patelni (odłóż cząstki brokuła do dekoracji), dodaj oliwę, 1/4 startego oscypka, pietruszkę i większą część orzeszków pinii.
Miksuj wszystko na gładką masę, dopraw solą i białym pieprzem do smaku.
Połącz pesto z makaronem podgrzewając go na patelni. Z kawałka papryki wytnij serduszka.
Poda makaron udekorowany serduszkami z papryki i kawałkami brokuła, posypany startym oscypkiem i orzeszkami pinii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz