Strony

28 lutego 2012

Serniczek jeżynowy.

Po burzliwych  i słodkich ostatkach - kilka dni postu. A w weekend imieniny mężusia, goście.....
i znowu smakołyki, całkiem smaczne, warte opisania.

Serniczek  jeżynowy.


  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 łyżki żelatyny
  • 500ml jeżyn w lekkim syropie
  • biszkopty na dno foremki (ok. 200g)
  • 2 łyżki startej czekolady
  • 200ml śmietanki kremowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 500g śmietankowego twarożku waniliowego o gładkiej konsystencji
  •  2 łyżki płatków kokosu
  • 2 łyżki płatków migdałów



 Galaretkę wsyp do jeżyn i podgrzewając mieszaj delikatnie do rozpuszczenia galaretki.Ostudź ją.
Foremkę wyłóż papierem, ułóż na dnie biszkopty. Na biszkoptach rozłóż równomiernie tężejącą galaretkę z jeżynami.
Zostaw kilka łyżek do polania góry ciasta.
Wstaw w chłodne miejsce.






 Żelatynę zamocz w 150 ml zimnej wody.Gdy napęcznieje rozpuść ją
 przez podgrzanie a nastepnie przestudź. Ubij śmietankę.
 Serek włóż do miski, dodaj cukier puder.
Miksuj  serek kilka minut, pod koniec dodaj tężejącą żelatynę, startą czekoladę.
Miksuj jeszcze chwilę,a następnie dodaj bitą śmietanę - delikatnie wymieszaj.







Nałóż warstwę sera do foremki, wyrównaj ją. Lekko podgrzej galaretkę (odłożonych kilka łyżek)
i letnią rozprowadź na górze ciasta. Posyp je płatkami kokosa i migdałów.
Wstaw w chłodne miejsce.

1 komentarz: