Wegański budyń z malinami.
- 3 szklanki sojowego mleka waniliowego
- 1 łyżka mąki pszennej (z lekkim czubem)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (z lekkim czubem)
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 szklanka malin mrożonych
- 3 łyżki cukru
Mleko (2 i 1/2 szklanki) zagotuj z cukrem trzcinowym odlewając wcześniej pół szklanki.
W odlanym mleku wymieszaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodaj je do gotującego się mleka.
Pogotuj kilka minut na małym ogniu mieszając.
Rozlej budyń do pucharków. Do rondelka wsyp maliny, dodaj cukier i gotuj je na bardzo małym ogniu około 5 minut, aż sos lekko odparuje . Po lekkim przestudzeniu nałóż maliny na budyń.
Jak wegański to dla mnie. I te malinki na wierzchu...pycha!
OdpowiedzUsuń